Dünya ve İnsanlık Yok Oluş Sürecine Girdi, Kıyamet Kapıda

Dünya ve İnsanlık Yok Oluş Sürecine Girdi, Kıyamet Kapıda
Dünya milyar yıllık yaşamı boyunca, onlarca kez üzerinde yaşayan canlıları yok etti. Amerika'da araştırma yapan bir grup bilimadamı ise altıncı yok oluş sürecine girdiğimizi ve yeterli önlemler alınmazsa, insan ırkının beklenenden daha kısa sürede ortadan kalkacağını söylediler.
Meteor çarpması sebebiyle dinozorların neslinin tükenmesiyle başlayan yok olma süreçleri, buzul çağı gibi çevresel sebeplere de yol açmıştı. Teorilere göre yeni yok oluş süreci tamamen insan kaynaklı olacak ve Dünya üzerinde yaşan birçok omurgalı türü yok olacak. Halihazırda yaşayan canlı türlerinin nesillerinin çok hızlı tükenmesinden hareketle hazırlanan rapor, günümüzdeki yok oluş ivmesi eskilere göre 114 kat daha hızlı ilerliyor.
Duke Üniversitesi'nden Biyolog Stuart Primm, Mayıs ayında yaptığı araştırmayla insan etkisi nedeniyle hayvanların yok olma hızının neredeyse 1000 kat arttığını ortaya çıkarmıştı. Lemur, gergedan ve kutup ayısı gibi türlerin büyük tehlike altında olduğu söyleyen araştırmacılar, günümüzde Lemur türlerinin yüzde 94 gibi büyük bir kısmının soylarının tükenmekte olduğunun ve bugüne kadar da 5 Lemur türünün Dünya üzerinde artık var olmadığının altını çiziyorlar.

İnsanlık Yok Olma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde insan nüfusunun iki katına çıktığını; ancak diğer omurgalı türlerinin sayılarının neredeyse aynı oranda düştüğünü söyleyen bilimadamları, bu yok oluş sürecinin önü kesilmezse, insan ırkının da beklenenden çok daha kısa sürede yok olacağını iddia ediyorlar. Temel yaşamsal faaliyetlerinin büyük bölümü omurgalı hayvanlara bağlı olan insanlık, inek, tavuk ve balık gibi ana besin zincirlerini oluşturan türlerin yok olmasıyla, benzeri görülmemiş bir açlık ile karşılaşabilir ve feci şekilde ortadan kalkabilir. 

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), her yıl 50 canlı türünün yok olmayla karşı karşıya olduğunu rapor etti. IUCN, amfibilerin yani hem karada hem de denizde yaşayabilen hayvanların yüzde 41, memelilerin ise yüzde 25 oranında nesillerinin tükenme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Kemirgenlerin istila edeceği bir dünya, salgınların da kısa sürede tüm insanlığa bulaşmasına neden olabilir. Araştırmanın başında yer alan Biyolog Dirzo, 'bitki örtüsünün azalması çok ciddi sonuçlara yol açan bir döngü başlatabilir' ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

yakın zamanda Gönderilenler

recentposts1