Zakir Kaya "İçgüdü nedir ?.

 İçgüdü nedir ?.ne demektir? İçgüdü tanımı, özellikleri ve ansiklopedik bilgilerin yer aldığı yazımız.
İçgüdüCanlıları, düşüncenin dışında, kendilerine yararlı, gerekli işlere güden duyguya «içgüdü» denir. Meselâ, arıya bal yaptıran içgüdüdür.
İçgüdü doğuştan vardır, sonradan kazanılmış değildir. Canlının ait olduğu cinse, hayvan ailesine göre belli bir karakter gösterir. Bir cinsin içgüdüsü o cinse mahsustur, o nevi içinde birbirinin aynıdır. Her Örümcek ağ örer; içgüdüsü hayvanı ağ örmeye iter. Her örümcek nevine göre de ağın biçimi değişir; ancak aynı neviden örümcekler aynı biçim ağ örerler.
Bütün canlılarda içgüdü, vakti gelince kendini belli eder. Belli bir zamana kadar uçmasına engel olunan kırlangıç yavrusu, serbest bırakıldığı anda hemen uçar. Küçükken insanın okşamasına aldırmıyan başka bir kuş, korku içgüdüsü vakti gelince, insanlardan ürker. Tek başına hiç kedi görmeden büyütülmüş bir kedi yavrusu, fareyle ilk karşılaşınca onu yalnız koklamakla kalırsa da, üç, dört gün sonra içgüdü kendini gösterir, kedi fareyi kovalamaya, yakaladığı yerde ısırmaya kalkar.
İçgüdünün düşünceden ayrı olduğunu şu örnekler çok güzel gösterir: Koza ören bir kurt, makas ucu ile yırtılşn kozayı tamir etmez, kaldığı yerden işirçe devam eder; arı-nın petek hücresi delinip bal sızsa arı, hücreyi dolduracak kadar bal koyduktan sonra, dolmuş olup olmadığına aldırmadan başka hücreye geçer.
İçgüdü üzerinde birçok bilginler çeşitli araştırmalara, denemelere girişmişlerdir. Kesin olmamakla beraber vardıkları sonuç, içgüdülerin bir çeşit yaşama, nev’ini sürdürme zorunluğunun bölünmüş belirtileri olduğudur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

yakın zamanda Gönderilenler

recentposts1